Inhoud
Online moeten we steeds meer gegevens invullen. Zo hebben we e-mailadressen waar we bij de registratie onze naam en leeftijd moeten melden, zijn er verschillende websites waarop je jezelf moet registreren en worden de gegevens van ons IP-adres voortdurend doorgestuurd. De privacy lijkt hiermee helemaal verdwenen te zijn. Toch moet de online privacy gewaarborgd worden in het land. België heeft hiervoor verschillende regels en wetten opgesteld, zodat ervoor gezorgd kan worden dat persoonsgegevens niet in handen vallen van derden en deze wellicht doorverkocht gaan worden.
De Europese wetgeving kent algemene regels
De online privacy wordt in België geregeld middels de Europese wetgeving. De algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geeft aan dat de gegevens alleen verzameld en hergebruikt mogen worden wanneer hier duidelijk toestemming voor gegeven is door jou als persoon. De meeste bedrijven werken daarom met contracten. Ook zal het in sommige gevallen wettelijk verplicht zijn om de gegevens door te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de maandelijkse inkomsten die jij krijgt vanuit jouw werkgever. Bij levensbedreigende situaties wordt ook te allen tijde een uitzondering gemaakt.
Toestemming geven en de verplichte documenten
Bedrijven vragen daarom altijd jouw toestemming voor de verwerking. Alleen de vraag of jij geen reclame wilt ontvangen is niet meer genoeg. Daarnaast moet duidelijk aangegeven staan op welke manier het verwerkt wordt. Op veel websites zie je daarom een privacy beleid terug. Dit document moet precies aangeven waarvoor de gegevens gevraagd worden, wat ermee gebeurt en of het doorverkocht wordt aan derden. Zo weet jij waar je aan toe bent en kun je bepalen of je de gegevens wel in gaat vullen of dat je toch naar een andere partij gaat waar deze gegevens niet nodig zijn of waar het anders geregeld is. Uiteindelijk blijf jij ook verantwoordelijk voor jouw gegevens.